Livraison offerte
100% clients satisfaits
Satisfait ou remboursé
Support réactif
Paiements sécurisés
▷ Wat is raften ?

▷ Wat is raften ?

We hebben een uitgebreide gids samengesteld die alle informatie bevat die je nodig hebt om raften. Hieronder vindt u nuttige uitleg over de praktijk van raften en de historische oorsprong ervan.

Team de rafting avec gilets jaunes dans les rapides Aquashoes

Wat is raften ?

Raften en wildwatervaren zijn recreatieve activiteiten in de buitenlucht waarbij een onzinkbare boot of vlot wordt gebruikt. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, afhankelijk van de stroming van het water waarin de sport wordt beoefend. Het kan solo worden gedaan, maar wordt vaker gedaan in groepen en vereist goed teamwork om water te beheren. Rivierraften, kanoën en wildwatervaren zijn de meest populaire stijlen van deze sport.


Historische oorsprong van raften

In de loop van de menselijke geschiedenis hebben mensen raften op rivieren beoefend om te reizen of te vissen. Deze avontuurlijke sportactiviteit wordt al sinds 1811 beoefend en de moderne versie werd populair in de jaren vijftig.

De eerste bekende poging om deze extreme sport te beoefenen, vond plaats op de Snake River (een rivier die ontspringt in de Rocky Mountains in de VS), zonder enige huidige raftinguitrusting. De rivier wordt Mad River genoemd vanwege zijn gevaarlijke loop. Later werd in 1940 de eerste succesvolle commerciële reis op de rivier gemaakt.

Vervolgens werd het raften individueel beoefend met vlotten van 3 tot 4,3 meter die waren uitgerust met dubbelzijdige peddels. Modern raften en wildwatervaren doe je met meerpersoonsvlotten en enkelzijdige peddels. De boot wordt voortgestuwd door een team aan boord. Het team wordt begeleid door een professionele raftinggids achterop de boot, die de navigatie en snelheid van de boot regelt door het team aan te sturen.

Raften kan in sommige rivieren dodelijk zijn, maar tegenwoordig het wordt door veel mensen beoefend en is een veilige buitensportactiviteit in bepaalde gebieden. Deze sport heeft ook competities en een internationale raftingfederatie. De meeste "toeristische" trips zijn geschikt voor beginners en u kunt gemakkelijk dagtochten, raftingtochten met kamperen en wildwaterraften vinden, afhankelijk van uw ervaringsniveau.

Bannière avec modèles aquashoes


Wat is wildwatervaren ?

Wildwaterraften is actiever dan traditioneel raften. De rivier temmen met teamwork en het overwinnen van de angst voor gevaarlijk water maakt deze sport erg spannend. Het beste van wildwaterraften, dat het onderscheidt van andere actiesporten, is de mogelijkheid om de vreugde van de actie te delen met degenen van wie je houdt. Het is een 200 jaar oude activiteit die een gemeenschappelijke geschiedenis deelt met raften. Net als raften wordt het beoefend in teams van 8 tot 12 personen met een raftinggids. Er zijn rafting tours op verschillende plaatsen over de hele wereld. Er zijn zes moeilijkheidsgraden, ook bekend als de internationale schaal van de moeilijkheidsgraad van de rivier.

 • Klasse 1: vaardigheidsniveau is erg basaal. Je kunt dit niveau proberen met je gezin en kinderen.
 • Klasse 2: vereist basis peddelvaardigheden. Het wordt beoefend op rivieren met ruw water en rotsen.
 • Klasse 3:Je moet enige raftervaring hebben voor dit niveau. Er zijn tours die dit niveau van wildwatervaren aanbieden.
 • Klasse 4: Op dit niveau zou je meer ervaring moeten hebben en in staat moeten zijn om manoeuvres uit te voeren in middelhoge golven.
 • Klasse 5: Alleen professionals mogen wildwatervaren op dit niveau. Er zijn grote golven, vallen, dus je hebt uitstekende manoeuvres nodig.
 • Klasse 6: Dit niveau is het toppunt van wildwatervaren en kan zeer gevaarlijk zijn, zelfs voor professionals. Rivieren van klasse 6 kunnen de beste uitrusting beschadigen en er zijn maar heel weinig mensen die alle secties hebben voltooid.


Hoe ga je raften ?

Het raften kan zo lang duren als je wilt en je kunt solo gaan met kano. Er zijn meerdaagse rafting trips waar je kunt kamperen of rafting trips voor een dag. Wildwaterraften daarentegen is extremer dan de andere en er zijn duuropties van 3-4 uur, afhankelijk van de locatie. Je kunt alleen of met 2 of 3 personen raften. Wildwaterraften vereist teamwork en wordt gedaan met 8-12 personen, afhankelijk van de grootte van de boot.

De beste tijd om te gaan raften kan per locatie verschillen. Sommige rafttochten kunnen goed zijn in het voorjaar en u kunt prachtige tijd hebben terwijl u naar de natuur rond de rivier kijkt. In Noorwegen en Zweden kunnen sommige mensen kanoën op de fjorden om de migratie van walvissen te aanschouwen. Je kunt altijd verschillende ervaringen in deze sport vinden.

Raften is leuk om te leren en vereist aandacht. De beste manier om te leren is door deel te nemen aan een raftingcursus, maar het is goed om wat raftingtips te kennen voordat je het probeert. Er zijn een paar veiligheidsregels die raften leuker maken.


Raftingregels

Kies je kleding volgens het seizoen waarin je gaat raften. Een wetsuit, een waterdicht jack en goede waterschoenen zijn voldoende voor koud weer.
Draag altijd een vest reddingsvest en een helm. Deze versnellingen houden je ontspannen en voorkomen ongewenste gevaarlijke situaties.
Luister goed naar je gids voordat je gaat raften. Hij zal je vertellen over de regels en de geboden. Tewaterlating is een van de belangrijkste commando's die de raftinggids geeft om te voorkomen dat de boot kapseist. Het doel is om de boot en je team op het water te houden.
Je peddel is een van de wielen van de boot. Houd het strak en laat het niet vallen.
Als je in het water valt, houd je hoofd omhoog en je voeten in de stroming. Hierdoor zwem je makkelijker en kun je je benen gebruiken om jezelf tegen de rotsen in de rivier te duwen. Je bent niet lang in het water omdat je team bij je is en als je dicht genoeg bij de boot zwemt, ben je snel op de boot.


Vertrouw op je raftinggids, want die brengt je niet in gevaar. Excursies kunnen spannende momenten hebben, maar weet dat ze gepland zijn. Ze zullen je waarschuwen voor de gevaren tijdens de veiligheidstoespraak voorafgaand aan het raften. Luister altijd naar ze voor en tijdens het raften om veilig van de actie te genieten.

Toboggan descendu par un rafting


Welke uitrusting is nodig om te raften ?

Zoals bij veel sporten, zal kennis van rafting-uitrusting je helpen meer te weten te komen over de sport en de veiligheidsregels beter te begrijpen. U kunt de raftinguitrusting kopen (of huren) en een boot en peddels huren op de raftingsites. uitrusting van goede kwaliteit geeft je een betere rafting-ervaring.We hebben een aantal uitrustingen die je nodig hebt om te raften voor je op een rijtje gezet:

 • Raftboot

Er zijn verschillende soorten raftingboten, afhankelijk van de stijl van raften. Rivierboten, vissersboten, kano's, roeiboten, waterfietsen en opblaasbare kajaks zijn er enkele van. Opblaasbare raftingboten zijn de meest voorkomende watersporten en worden geleverd door de rafting-exploitant of raftingwinkels. De maat kan veranderen afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit is het belangrijkste waar je op moet letten.

 • Reddingsvest en helm

Deze uitrusting is essentieel voor raften voor uw veiligheid. Onderschat nooit de kracht van natuur en draag altijd een goedgekeurd merk reddingsvest en helm voordat u gaat raften.

 • Raftingschoenen

Waterschoenen beschermen je voeten tegen scherpe voorwerpen. Schoenen met een goede zool, sneldrogend en ademend materiaal zijn de beste opties voor raften. Ze bieden voldoende bescherming.

 • Rafting Peddel

De peddels moeten van carbon en van goede kwaliteit zijn.

 • Reddingstassen

Reddingstassen zijn goede veiligheidsuitrustingen die handig kunnen zijn als je in het water valt. De tas bestaat uit een touw dat is vastgemaakt aan jou en de persoon die verantwoordelijk is voor de redding op de boot.

 • Raftingkleding

Er zijn twee soorten raftingpakken voor thermische isolatie van het lichaam. Het geïsoleerde pak is geschikt voor de lente en het droogpak is goed om het lichaam in de winter tegen de kou te beschermen. Shorts en sneldrogende t-shirts zijn voldoende voor de zomer.

Bannière avec modèles aquashoes

Wat is het beste seizoen om te raften ?

Raften is een sport die afhankelijk is van waterstanden van rivieren en waterstroom. In het voorjaar daalt water uit de bergen en vult rivierbeddingen. Het kan daarom worden beoefend van maart tot oktober, maar het wordt over het algemeen in de zomer gedaan. Je kunt elke maand kiezen, afhankelijk van hoe druk het is. Als je deze sport wilt proberen zonder de drukte, dan kan dat in maart, april en mei, aangezien het raftingtoerisme in de zomer piekt.


Maart en april zijn de start van het raftingseizoen en het water kan koud zijn. Daarnaast zijn excursies goedkoper dan in andere maanden. Het zomerseizoen, dat begint met de maand mei, is de periode waarin de rafting-toerisme-activiteiten beginnen. Vanaf deze maand beginnen de raftingtrainingen voor kinderen en het is best gezellig om in mei te gaan raften.

In de zomer piekt het raftingtoerisme en deze maanden zijn het drukst om te raften. U kunt meerdere dagen per week raften. Aan het einde van het zomerseizoen, na augustus, beginnen de rafttochten en het aantal mensen dat ze doet af te nemen. De herfst biedt de prachtigste natuurlijke landschappen die je kunt zien tijdens het raften.

Beginners worden aangeraden om deze sport in de zomer te proberen, tijdens rafttochten waarbij je een gids kunt vinden . Elke rivier heeft zijn eigen tijd om te raften, dus controleer de informatie over de raftinglocatie voordat u afspraken maakt.

Descente en rafting


laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.