Livraison offerte
100% clients satisfaits
Satisfait ou remboursé
Support réactif
Paiements sécurisés
▷ Bij Kwallen, Strandschoenen verplicht

nature -

▷ Bij Kwallen, Strandschoenen verplicht

Er zijn niet veel dingen leuker dan een dagje naar het strand te gaan. Het is moeilijk voor te stellen dat er meer plezier is dan rondspetteren in de golven en plezier maken met watersporten. De kleinste misstap en een kwal kunnen de dag echter verpesten. Een gemakkelijke manier om je voeten te beschermen tegen blessures is door een paar waterschoenen aan te trekken. Ze bieden veel meer bescherming dan de gebruikelijke zomerschoenen. In dit artikel gaan we je vertellen over kwallen, schoenen en andere gevaren!

Wat is een kwal?

Fascinerend, elegant en mysterieus om in het water te zien, verandert de kwal in een veel minder fascinerend stipje als hij uit het water wordt gehaald. Inderdaad, kwallen bestaan ​​voor 95% uit water.

Verstoken van hersenen, bloed of zelfs een hart, zijn kwallen een vrij eenvoudig wezen. Ze zijn samengesteld uit drie lagen: een buitenste laag, de epidermis genaamd, een tussenlaag die bestaat uit een dikke, elastische en gelatineuze substantie, de mesoglea genaamd, en een binnenste laag, de gastrodermis. Een basis zenuwstelsel, of zenuwnetwerk, zorgt ervoor dat kwallen kunnen ruiken, licht kunnen detecteren en kunnen reageren op andere stimuli. De eenvoudige spijsverteringsholte van de kwal fungeert als een maag en darm, met een enkele opening voor de mond en de anus.

Deze eenvoudige ongewervelde dieren zijn leden van de cnidarian-familie, waaronder wezens zoals zeeanemonen, zeezwepen en koralen. Zoals alle leden van zijn familie, stralen de lichaamsdelen van de kwal uit een centrale as. Door deze "radiale symmetrie" kunnen kwallen voedsel of gevaar vanuit elke richting waarnemen en erop reageren.

Kwallen kunnen met hun tentakels steken. Hoewel de ernst van steken varieert, veroorzaken de meeste kwallensteken bij mensen slechts een klein ongemak.

Chaussures méduses d'Aquashoes

Hoe kwallensteken vermijden?

Er gaat niets boven een vakantie om plezier te hebben op het water. Huidinfecties, beten en steken als gevolg van contact met het leven in zee zijn echter enkele van de meest voorkomende verwondingen bij toeristen die eilanden of kusten bezoeken. Volgens sommige schattingen vinden er wereldwijd tot 150 miljoen kwallensteken per jaar plaats. Voordat u het water ingaat, kunt u het risico op letsel beperken door meer te weten te komen over het lokale onderwaterleven en de zwemomstandigheden.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om kwallensteken te voorkomen:

 • Zwem niet in zee als er waarschuwingsborden voor kwallen zijn geplaatst,
 • Raak geen kwallen aan in het water of op het strand,
 • Maak een EHBO-doos klaar en neem deze mee naar het strand,
 • Zorg ervoor dat uw routinematige vaccinaties up-to-date zijn, inclusief bescherming tegen tetanus,
 • Draag een volledig pak als het risico op kwallen is bewezen,
 • Draag waterschoenen in ondiep water of rotsachtige gebieden,
 • Maak geluid of tik met je voet als je in ondiep water loopt om zeedieren te laten weten dat je eraan komt,
 • Als u schelpdieren gaat zoeken of schelpdieren gaat vissen, plaats dan alleen uw handen waar u ze kunt zien en vermijd uw handen of voeten onder nissen waar dieren zich kunnen verstoppen,
 • t40>
 • U kunt ook zwemmen in de buurt van een badmeester die u eerste hulp kan verlenen of, als uw symptomen ernstig zijn, een ambulance bellen

Chaussures de plage Aquashoes

Kwal, maar niet alleen

Kwallen zijn niet de enige zeedieren die je tijdens je volgende vakantie aan zee tegen kunt komen.Sommige ervan kunnen een pijnlijke ervaring zijn om ze tegen te komen. Er zijn drie soorten verwondingen die verband houden met zeedieren:

 • Contacttoxines: steken veroorzaakt door kwallen, zeeanemonen, koraal, sponzen en zee-egels
 • Geïnjecteerde gifstoffen: vergiftiging veroorzaakt door pijlstaartroggen, pijlstaartroggen en schorpioenvissen.
 • de beten van roofdieren zoals barracuda's, murenen, zeeslangen en haaien.

De verwondingen veroorzaakt door zeedieren zijn min of meer ernstig: laesies, huiduitslag, brandwonden, jeuk en pijn bij contact, braken, cardiovasculaire collaps, ademhalingsstress en verlamming. Zelfs kleine schaafwonden en snijwonden kunnen infecties veroorzaken wanneer bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers het lichaam binnendringen. Het is belangrijk om wonden te allen tijde schoon te houden.

Zeedieren steken of bijten mensen over het algemeen alleen als ze worden aangeraakt of bedreigd. Houd een respectvolle afstand van elk zeeleven dat je tegenkomt en raak koralen en sponzen niet aan.

Zee verwondingen komen vaak voor wanneer mensen in ondiep water op stekende of bijtende dieren stappen. Als zodanig is een paar strandschoenen een essentieel beschermend accessoire. Merk op dat dun schoeisel weinig bescherming biedt tegen stekelige dieren, zoals zee-egels.

Het is vooral belangrijk dat reizigers met reeds bestaande aandoeningen zoals een verzwakt immuunsysteem, diabetes, nierziekte, leverziekte, kanker, bloedstoornissen of hiv wees bewust van het risico op infectie wanneer ze in contact komen met zeedieren.

Sommige beten en steken zijn klein, kunnen met eerste hulp worden behandeld en vereisen geen medische hulp. Het kan echter nodig zijn om te overleggen om de pijn te beheersen, stukjes koraal, weerbarstige nematocysten te verwijderen en de wond goed te reinigen.

Voor prikwonden is het ook verstandig om een ​​tetanusinjectie te krijgen (zelfs als u up-to-date bent), en om corticosteroïden en antibiotica voor te schrijven om infecties te voorkomen. Zo veroorzaken infecties door Mycobacterium marinum-bacteriën huidletsels , terwijl Vibrio vulnificus en Vibrio parahemolyticus wondinfecties en gastro-intestinale aandoeningen kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt. Vertel het uw arts als u in zoet of zout water bent geweest.Als uw arts een monster naar het laboratorium stuurt, moet het laboratorium mogelijk aanpassingen maken om de aanwezigheid van zout water te compenseren.

Het innemen van een antihistaminicum na contact met een toxine dat vrijkomt door zeedieren wordt ook aanbevolen om een ​​allergische reactie te voorkomen. Pas op voor symptomen van anafylaxie, een ernstige en levensbedreigende allergische reactie op het toxine. Zoek medische noodhulp als de persoon moeite heeft met ademhalen, het bewustzijn verandert of het bewustzijn verliest.

Verwondingen door contacttoxines

In het algemeen veroorzaken wonden van kwallen, sponzen, koraal, vuurkoraal, anemonen en zee-egels roodheid, zwelling, uitslag, branderig gevoel, jeuk en pijn bij contact. Als koraal bijvoorbeeld in de huid blijft zitten, kan het wekenlang pijn en irritatie veroorzaken. Merk op dat anemonen, sommige koralen en kwallen nematocysten in de huid afgeven, waardoor de wond erg pijnlijk wordt. Om de nematocysten te deactiveren, altijd afspoelen met zeewater of zout water en daarna veel azijn gebruiken.

Sponzen

Spoel en droog, til de uiteinden op met tape, breng een plaatselijke corticosteroïde aan om ontstekingen te verminderen en neem een ​​antihistaminicum.

Koraal

Verwijder vastgekoekt koraal door te spoelen met zeewater of een schrobborstel en een actueel antibioticum aan te brengen.

Zee-egel

Verwijder de doornen, maak de wond schoon, week hem in warm water en breng een actueel antibioticum aan.

Anemonen

Tentakels verwijderen, afspoelen met zeewater, ijs gebruiken voor pijnstilling, hydrocortison aanbrengen en een antihistaminicum nemen.

méduse évoluant dons une eau bleu roi

Verwondingen door geïnjecteerde toxines

Als gif door een pijlstaartrog of pijlstaartrog in uw lichaam wordt geïnjecteerd, dient u onmiddellijk medische hulp in te roepen voor een juiste wondbehandeling, waarbij u het getroffen gebied gedurende 30-90 minuten in warm water laat weken. Ontdek of roggenantigif beschikbaar is.

Predatorbeetbehandeling

De meeste roofdierbeten zijn het resultaat van provocatie. Dit soort verwondingen komen veel voor bij vissers. Als u bent gebeten door een grote barracuda, murene, zeeslang of haai zoals de grote witte haai, tijgerhaai of hamerhaai, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Merk op dat ondanks berichten in de media over aanvallen van haaien, er jaarlijks ongeveer 50 incidenten zijn waarbij mensen betrokken zijn, en ongeveer 10% hiervan is dodelijk.

Punctie- en snijwonden

Draag waterschoenen om je voeten te beschermen tegen prikwonden en snijwonden door granaten, gebroken glas en andere scherpe voorwerpen. Ga niet het water in als uw huid is gesneden, bacteriën in oceanen en meren kunnen infecties veroorzaken.Om complicaties door een prikwond te voorkomen, moet u binnen 24 uur naar een podotherapeut gaan voor behandeling

Brandwonden

Ook de voeten verbranden door de zon. Zeldzame maar dodelijke huidkankers kunnen op de voet verschijnen. Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen op de boven- en onderkant van je voeten.

Zand, trottoirs en verhardingen worden heet in de zomerzon. Draag strandschoenen om je bogen te beschermen tegen verbranding, vooral als je diabetes hebt.

Enkelblessures, boog- en hielpijn

Wandelen, hardlopen en andere sporten op zachte, oneffen oppervlakken zoals zand leiden vaak tot boogpijn, hielpijn, enkelverstuikingen en andere verwondingen. waterschoenen ontworpen voor sport bieden de hieldemping en ondersteuning van de voetboog die slippers en sandalen missen. Als je gewond bent, gebruik dan rust, ijs, compressie en elevatie om pijn en zwelling te verlichten. Eventuele verwondingen die na een paar dagen niet verdwijnen, moeten worden gecontroleerd door een podotherapeut.


Diabetesrisico's

De 5 miljoen Fransen met diabetes lopen grote risico's aan hun voeten op het strand. Deze ziekte leidt tot een slechte bloedcirculatie en gevoelloosheid in de voeten. Een diabetespatiënt voelt mogelijk geen pijn van een snee, prikwond of brandwond. Elk type huidlaesie op een diabetische voet kan geïnfecteerd raken en zweren als het niet onmiddellijk wordt opgemerkt. Diabetici moeten altijd waterschoenen dragen om naar het strand te gaan en deze regelmatig uit te trekken om te controleren op vreemde voorwerpen zoals zand of schelpen die zweren, zweren en infecties kunnen veroorzaken.

Chaussures de plage Aquashoes

Wat te doen bij een kwallensteek?

Zoek bij voorrang hulp aan een badmeesterr of iemand die is opgeleid in eerste hulp. Als er geen hulp beschikbaar is, leest u hieronder wat u wel en niet moet doen. Deze omvatten:

 • spoel het getroffen gebied af met zeewater (geen zoet water),
 • Doe veel azijn op kwallensteken. Dit voorkomt dat nematocyten die nog geen gif hebben afgegeven, dit doen. Als azijn niet beschikbaar is, wassen met zeewater,
 • verwijder de doorns van de huid met een pincet of de rand van een bankpas,
 • week het getroffen gebied gedurende ten minste 30 minuten in zeer heet water (zo heet mogelijk). Gebruik warme doeken of handdoeken als u het gebied niet kunt laten weken,
 • pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen,
 • was het badpak in de machine.

Wat niet te doen bij een kwallensteek:

 • Misschien is u verteld dat u op kwallensteken moet plassen. Volg dit advies niet op.Plassen, de wond wrijven met zand of spoelen met zoet water activeert nematocysten die vastzitten in de huid,
 • Breng geen ijs of een coldpack aan,
 • Raak de doornen niet met blote handen aan,
 • Bedek of sluit de wond niet,

Ga naar een medisch centrum als u:

 • ernstige pijn die niet weggaat,
 • in het gezicht of de geslachtsdelen is gestoken,
 • moeite met ademhalen,
 • pijn op de borst,
 • convulsies,
 • aanzienlijke zwelling rond het getroffen gebied,
 • significante bloeding,
 • braken,
 • duizeligheid of bewustzijnsverlies,

Kwallensteken kunnen ook verheven cirkelvormige plekken op de huid (striemen) veroorzaken

Méduse morte échouée sur le sable de la plage

Bescherm je voeten tegen kwallen, draag strandschoenen

Zeefauna zit vol met minder gastvrije wezens en daar moet je je bewust van zijn als je je in het water beweegt.Je uitrusting en je houding moeten zijn aangepast aan je omgeving en de gevaren die het met zich mee kan brengen. Om verwondingen veroorzaakt door kwallen te voorkomen, raden we bij Aquashoes aan om strandschoenen te dragen.


laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.