Livraison offerte
100% clients satisfaits
Satisfait ou remboursé
Support réactif
Paiements sécurisés
▷ Wat is Canyoning ?

sport -

▷ Wat is Canyoning ?

Voor mensen die op zoek zijn naar iets anders om te doen tijdens hun volgende zomervakantie, kan Canyoning heel leuk zijn. Bij warm weer is er niets opwindender dan het water in te gaan en zo'n uitdaging aan te gaan. En zonder de beperkingen van het duiken vanaf een boot, heb je de volledige vrijheid om het landschap van dichtbij te verkennen. Het is een unieke ervaring voor degenen die niet bang zijn om nat te worden, en het is een geweldige manier om bergachtige gebieden zoals de Franse Alpen te verkennen.

Aquashoes Homme habillé en jaune faisant du canyoning


Canyoning wordt over het algemeen beoefend door volwassenen en tieners, maar sommige plekken zijn ook geschikt voor de kleintjes. Dus als je nerveus bent om het te proberen, maak je geen zorgen, er is vast een site die bij je past. Als je een sterke zwemmer bent, over het algemeen gezond, en het niet erg vindt om je hoofd onder water te dompelen, is canyoning misschien wel je favoriete sport.

Hier is alles wat je erover moet weten, inclusief wat het inhoudt, wat apparatuur die u nodig heeft en waar u kunt leren.

Definitie van canyoning

canyoning omvat het afdalen van een snelstromende bergstroom door een kloof met behulp van een verscheidenheid aan technieken, waaronder abseilen, klimmen, glijden en springen.
De kloof zelf is een natuurlijke kloof die is uitgehouwen in de zijkant van de berg door een stroom van water. De kloven zijn over het algemeen behoorlijk steil, met dramatische kliffen aan beide kanten en een aantal watervallen die je onderweg tegenkomt. Sommige watervallen vormen natuurlijke glijbanen, d.w.z. aardverschuivingen waar mensen met minimale inspanning kunnen afdalen, wat erg leuk is! Anderen vereisen abseilen of kunnen worden gesprongen.

Canyoning omvat een aantal buitenvaardigheden waaronder wandelen, klimmen, zwemmen, abseilen, glijden, klimmen, schoorsteenafdaling en abseilen. Het is ontworpen om moeilijk bereikbare delen van het natuurlijke landschap te verkennen door waterwegen te volgen en door de verschillende beken, poelen en watervallen te navigeren.

De route kan erg gevarieerd zijn tijdens je reis van punt A naar punt B, en je zult verschillende technieken moeten gebruiken om het te voltooien. Het ene moment kun je zwemmen in rotspoelen of naar beneden glijden van watervallen, en het volgende moment kun je rotsen beklimmen of abseilen.

Canyoning is in de eerste plaats een recreatieve sport waarbij mensen essentiële buitenervaring kunnen opdoen. Voor meer serieuze canyoning-enthousiastelingen worden routes vaak gekozen vanwege hun moeilijkheidsgraad en de uitdagingen van het terrein.

Aquashoes corde arrimé et utiliser pour le canyoning

De oorsprong van deze sport

Hoewel canyoning populair werd door de Amerikanen en de Britten in de jaren 70, gaat de oorsprong van de sport terug tot het einde van de 19e eeuw in Frankrijk. Edouard Alfred Martel, bekend als de "vader van de moderne speleologie", was een pionier in de verkenning, studie en documentatie van grotten. Hij introduceerde voor het eerst de technieken van canyoning om belangrijk wetenschappelijk werk uit te voeren in de moeilijk toegankelijke gebieden van de kloven.

Destijds was de gebruikte apparatuur rudimentair en pas in het midden van de 20e eeuw begonnen dingen te veranderen. De meeste vroege canyoningteams waren bergbeklimmers, en het bergbeklimteam van Alan Waterhouse, Paul Seddon en Tony Howard waren de eersten die in de jaren zestig een harnas op de markt brachten.

Het allereerste harnas werd gebouwd door het Britse bedrijf Troll Climbing Equipment en was gemaakt van plastic bescherming die als een korte broek werd gedragen om slijtage van wetsuits te voorkomen. Dit product werd in de jaren dat gevolgd. Maar op dat moment was canyon-exploratie nog steeds een hobby waar mensen in hun eigen tempo van konden genieten.

In de jaren zeventig groeide de sport, grotendeels dankzij Dennis Turville, professionele fotograaf en bergbeklimmer. Hij was een pionier in de sport en maakte de weg vrij voor veel van de eerste geregistreerde runs in het Zion-gebied in het zuidwesten van Utah, VS. Enkele van de meest bekende routes, zoals Heaps, Keyhole en Pine Creek, kunnen worden toegeschreven aan Turville en zijn team van klimmers.

Canyoning heeft zich over de hele wereld ontwikkeld en is enorm populair in Europa, met Frankrijk, Spanje en Zwitserland als enkele van de bekendste locaties voor de sport.

Kleding en uitrusting

Tijdens een canyoning-uitje moet je jezelf uitrusten met de juiste uitrusting. Als je alleen gaat (wat je alleen moet doen als je weet wat je doet), zijn dit de dingen die absoluut essentieel zijn:

 • Canyoningschoenen: Het gladde karakter van canyoningavonturen en nat terrein betekent dat duurzame schoenen met goede grip van het grootste belang zijn voor uw veiligheid. Canyoningschoenen van hoge kwaliteit zijn de beste optie en daarom vindt u zeker wat u zoekt bij Aquashoes. Het is belangrijk om te investeren in schoenen die zijn aangepast aan het watermilieu. Het is minder volumineus als het nat is en droogt sneller.
 • Wetsuit: Probeer canyoning nooit zonder wetsuit. Ze kunnen je niet alleen warm houden en je bloedsomloop stimuleren (essentieel voor gemakkelijke beweging) in koude canyons, maar ze kunnen je ook beschermen tegen stoten en stoten tegen rotsen. De meeste canyoningpakken zijn gemaakt van vrij dik neopreen met een capuchon.
 • Helm: Het wordt afgeraden om zonder helm op pad te gaan. Dit is nodig om je hoofd te beschermen. De kracht van water kan extreem gevaarlijk zijn en het is niet ongewoon dat u uitglijdt of valt. Uw helm moet tijdens de activiteit op zijn plaats blijven en mag nooit worden verwijderd.
 • Statisch touw: Een statisch touw is vereist voor abseilen en is cruciaal voor uw ervaring en veiligheid in de kloven. De touwen moeten sterk zijn en geschikt voor intensief abseilen in natte omstandigheden. De beste snaren blijven ook na verloop van tijd flexibel, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Je moet ervoor zorgen dat je de juiste lengte touw hebt voor de obstakels in je canyon en natuurlijk weet hoe je het moet gebruiken!
 • Touwzak(ken): deze sport vereist veel concentratie en balans, dus het is belangrijk om je handen te allen tijde vrij te houden. Met een waterdichte en aftapbare touwtas kunt u uw touwen gemakkelijk vervoeren, zodat u in alle veiligheid kunt klimmen, zwemmen en zeilen.
 • Waterdichte container met EHBO-kit: om licht te blijven, kiest u een kleine waterdichte container voor de EHBO-kit, telefoon en andere essentiële veiligheidskit die gemakkelijk in uw canyon-touwtas past en u niet zwaar maakt .
 • Afdaalapparaat: Een afdaalzekeringssysteem is een andere fundamentele veiligheidsvoorziening en zou deel moeten uitmaken van elke canyoning-kit. Het wordt gebruikt als een wrijvingsrem om u te helpen uw afdaling op een veilige en efficiënte manier te beheren tijdens het abseilen.
 • Harnas: Het harnas wordt permanent gedragen en wordt vastgemaakt aan een touw voor abseilen of klimmen. Een canyoning-harnas heeft meestal een plastic stoelbeschermer om je wetsuit te beschermen wanneer je van de glijbanen glijdt.
 • Mes: een waterbestendig canyoningmes is een essentieel veiligheidsinstrument voor alle canyoning-uitjes.
 • Slings, karabijnhaken en bescherming: je moet weten welke zekerings- en veiligheidsuitrusting je nodig hebt om je canyon te beveiligen en neem altijd een paar extra stroppen en karabijnhaken mee.
 • Kleine items die u misschien wilt inpakken, zijn onder meer een communicatieapparaat (maar houd er rekening mee dat sommige diepe canyons geen mobiel telefoonsignaal hebben), zonnebrandcrème, badpak en de foto van uw apparaat als u van plan bent foto's te maken. Vergeet niet je waterdichte container te gebruiken om alles droog te houden.

Bannière présentant 3 modèles de chaussures Aquashoes adaptés au canyoning

Wat u moet weten

Als je overweegt om canyoning voor de eerste keer te proberen, is hier wat belangrijke informatie die je moet weten.


1. Fitness is essentieel

Je hoeft niet superfit te zijn om canyoning te proberen, en je hoeft niet eens veel ervaring met rotsklimmen te hebben. Er zijn tenslotte canyons die geschikt zijn voor kinderen. Dit betekent echter niet dat iedereen het kan proberen. Lichamelijke conditie is enorm belangrijk. Zelfs in sommige van de gemakkelijkere canyons kunnen de omstandigheden verraderlijk worden als je niet weet wat je doet of niet in de fysieke conditie bent om bij te blijven. Dat gezegd hebbende, veel uitstapjes worden geleverd met uitstekende instructeurs die je zullen helpen de basisvaardigheden te leren.


2. Canyoning spaart je schoenen niet

Gespecialiseerde canyoningschoenen worden aanbevolen, maar andere waterdichte schoenen zijn ook prima, op voorwaarde dat ze een goede grip en gedempte bescherming op de voet hebben. Neopreen waterschoenen zijn bijvoorbeeld meestal niet sterk genoeg. Passende schoenen worden verkocht in de Aquashoes-winkel. Kies schoenen die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.


3. Controleer uw verzekering

Canyoning is geclassificeerd als een extreme sport, wat betekent dat veel standaardverzekeringen dit niet dekken. Zorg ervoor dat u de algemene voorwaarden van uw plan leest of praat met de verzekeringsmaatschappij om de upgrade te bespreken.

Bannière montrant 3 modèles de chaussures Aquashoes adaptés à la pratique du Canyoning

Waar kan je canyoning leren?

Er zijn zoveel plaatsen waar je voor het eerst canyoning kunt proberen. Als de sport nieuw voor je is, is het beter om te beginnen met een gids en een kloof te kiezen die niet te "strak" is, met leuke sprongen en glijbanen in plaats van te veel technische vaardigheden.
Een van de beste canyons voor een leuke eerste ervaring is de Canyon du Rabou bij Gap in de Hautes-Alpes. Deze bijzondere canyon biedt erg leuke glijbanen en watervallen, met de mogelijkheid om in grote poelen te springen. Je hoeft alleen maar dorst te hebben naar avontuur, te kunnen zwemmen en de instructies van je gids te volgen om van deze kloof te genieten.Geen eerdere canyoning-ervaring vereist!

Je wordt beloond met prachtige watervallen, spannende sprongen en opwindende glijbanen, evenals prachtige uitzichten. Als je Rabou wilt verkennen, is echter een toegangsovereenkomst vereist, dus boek altijd met een gids .

De beste tijd van het jaar om het te doen

Hoewel er geen strikte regels zijn met betrekking tot de periode van canyoning, het verdient de voorkeur om deze bij warm weer te beoefenen. De beste tijd om uit te gaan is de zomer, of laat in de lente en vroege herfst, wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je actief blijft in een vochtige omgeving en dat de kou invloed kan hebben op uw lichaam. Warme temperaturen en gematigde waterstanden zijn ideaal voor veiligere en plezierigere excursies.

De waterstanden worden vaak bepaald door winterse regens en dooi of zware stormen. Houd hier dus altijd rekening mee bij het beslissen wanneer u gaat reizen. Mei tot en met september is de ideale tijd voor canyoning, maar de vroege zomer kan leiden tot hogere waterstanden, wat misschien niet zo aantrekkelijk is voor beginners. Ervaren canyoneers zullen echt genieten van de uitdaging als er meer water is.

Aquashoes Photo d'une personne faisant du canyoning qui saute à l'eau

Heeft u een gids nodig ?

Canyoning hoeft zeker niet systematisch met een gids te worden beoefend, maar wordt sterk aanbevolen. Het is geen sport die je zonder een professional zou moeten proberen, tenzij je ervaren bent en precies weet wat je doet.

Maar zelfs voor ervaren klimmers, wandelaars en canyoners kan een lokale gids zeer nuttig zijn. Hij zal de plaatsen beter kennen dan jij en kan je helpen je te oriënteren op moeilijke gebieden. Ze hebben de beste tips om bepaalde delen te omzeilen en hebben een goed begrip van de lokale omstandigheden, met name het weer.

De gidsen kunnen ook de juiste route voor uw groep aanbevelen en advies geven over wat te doen doe wat je hierna moet proberen.

Voor beginners zijn gidsen absoluut essentieel. Als je nog nooit hebt geklommen of canyoning-apparatuur hebt gebruikt, geven ze je alle training die je nodig hebt.

Is het gevaarlijk?

Zoals alle extreme sporten brengt canyoning risico's met zich mee. Maar met een gids kun je die risico's minimaliseren en nieuwe vaardigheden leren met professionele coaching. Over het algemeen zijn de meeste begeleide canyontochten extreem veilig. Er zijn kindercanyons die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden, dus het is niet zo extreem als het lijkt. Heel vaak zijn mensen verbaasd over hoeveel ze in staat zijn als ze canyoning voor de eerste keer proberen.

Canyoning alleen kan gevaarlijk worden als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen of als er problemen ontstaan, en daarom is het altijd aanbevolen om een ​​gekwalificeerde gids in te huren die de lokale kloven kent.

De beste plaatsen

Hier zijn enkele van de beste plekken ter wereld om canyoning te proberen:

 • Sierra de Guara, Aragón, Spanje
 • Corsica, Frankrijk
 • Bled, Slovenië
 • Utah, Verenigde Staten
 • Val Bodengo, Italië
 • Wallis, Zwitserland
 • …..en natuurlijk de Zuidelijke Alpen in Frankrijk!

Canyoning-avonturen zijn vooral geweldig in de Zuid-Franse Alpen, omdat er routes zijn voor alle niveaus en niveaus. De afwisseling is ook fantastisch. Sommige zijn voornamelijk watervallen, sommige hebben geen sprongen voor degenen die niet in het water willen duiken, sommige hebben lastige sprongen die precisie vereisen, en sommige hebben geweldige dia's om te glijden.

Kun je canyoning doen in Grenoble ?

Met de mooie dagen die eraan komen, is het duidelijk dat steeds meer mensen willen gaan canyoning! Als je canyoning in combinatie wilt doen in Grenoble, weet dan dat het heel goed mogelijk is! De Vercors heeft inderdaad adembenemende plekken om te canyoning, met plekken die perfect zijn aangepast aan de situatie. Zo kun je met name canyoning doen in Furon, in Ecouges of zelfs in Versoud.

Bovendien, als je ervoor kiest om canyoning te doen op deze plaatsen, raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in canyoning in Frankrijk. Je zult je dus realiseren dat deze activiteit voor veel gelegenheden perfect kan zijn! Natuurlijk kan canyoning een passie zijn die ervoor kan zorgen dat je in het weekend bezig bent met je vrienden, maar andere situaties kunnen je tot canyoning leiden. Onder hen kunnen we met name vrijgezellen- of vrijgezellenfeesten noemen, waardoor veel mensen de kloof kunnen ontdekken.


laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.